Meta Tag Label Blogspot (SEO Friendly)

on 6 Apr 2012

Meta tag label blogspot SEO Friendly buzz!! Baiklah sekian lama saya blogging belum pernah rasanya ada blogger share meta tag untuk blogspot untuk tujuan SEO.

Tiba masanya membalas penantian rakan-rakan akan tutorial SEO. Semoga ianya menjadikan blog anda lebih optimize ( thanks juga kepercayaan SEO akan template design saya thesis for blogspot : bagi yang menggunakannya ).

Meta Tag Label Blogspot (SEO Friendly)

Tujuan meta tag label blogspot itu juga adalah bagi mengelakkan duplicate title dan description  di google kelak. Ikuti tutorial meta tag label blogspot SEO Friendly dibawah.

Meta Tag Label Blogger (Category)

Dari Dasrboard Blogger anda, pergi ke > Design > Edit HTML. Kemudian letak kod dibawah tepat diatas line <!-- TAMAT STRUKTUR META TAG  -->.



Kemudian klik button PREVIEW : Jika tiada sebarang kecacatan dan eror, save!! (kkini label anda sudah SEO friendly secara automatik generate descriptiom dan keyword tag relevan untuk paparan di google)

AMARAN : Sebaiknya anda tidak mengubah apa-apa struktur kode diatas, ini kerana ianya memang SEO friendly dan automatik create keyword yang relevan sebagai capture title dan description di search engine kelak. Dan dengan struktur di atas, blog anda tidak akan mengalami duplicate title dan description kelak apabila label anda di index google.
5

{ 32 comments... read them below or add one }

  1. Blog aku kena buh gak ke meta tag ni bro?

    ReplyDelete
  2. macamnya ni lah tutorial yg saya cari2. thanks bro shahrul :)

    ReplyDelete
  3. Assalam..
    Line mana satu ek? Ada jumpa 2 tempat macam kod ni..
    b :if cond ='data : blog. url
    nak letak kat mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm Iza... Iza letakkan kod saya berikan tepat DIATAS

      Delete
    2. Dah bubuh benda ni tapi gtmetrik tak dapat nak analisis pulak.

      Delete
  4. Kalau pasang code ni nanti post entry terbaru google x index. Ada cara lain x untuk bg google index dengan code ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Post baru tetap indwx bro. kod ini adalah menghasilkan susunan title dan description dynamic :) . komfom index dengan baik,. sebab skang tgh ekspirimen dgn du blog dalam contest SEO lelaki kacak. dua2 blog kat top 1st page google. jgn risau bro sy buat kajian lu sblm share :) gud luck ye

      Delete
  5. salam..nak bertanya sikit..sy dah download template dari thesis for blogspot ni..adakah ini kod untuk meta tag homepage sahaja atau sekali untuk single post..?

    ReplyDelete
  6. Wslm bro. Kod meta tag seperti di atas ini adalah tambahan... Means dalam yg bro download tu, belum ada meta tag dia atas

    bro download : just ada meta tag homepage dan single post ...Homepage bro kena ubah sket sperti di link http://thesisforblogspot.blogspot.com/2011/11/set-up-meta-tag.html

    Meta Tag di atas : Tidak mewakili homepage dan singlepost. dia dia meta tag untuk link label sahaja. So step diatas adalah untuk label bro. :)

    jika ada masalah dapatkan support di link : https://www.facebook.com/groups/thesissupport/

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. nk paste kod tu kat mane sebenarnya?pening palo den cari

    ReplyDelete
  9. makasih infonya jika butuh driver pc andlaptop silahkan gratis
    http://klikdrivers.blogspot.com/

    ReplyDelete
  10. makasih tutorialnya gan, ta coba dulu.. smoga berhasil

    ReplyDelete
  11. Barutau nih ada meta tage seperti ini,terimakasih ya infonya, salam kenal dan sukses untuk anda

    ReplyDelete
  12. ADUH ,PAK CE SAYA MASIH KURANG FAHAM NIH,

    ReplyDelete
  13. KUNJUNGAN BALIK YA , DARI SAYA BLOGGER BARU, BLOG ANDA SANGAT SIMPLE ,DAN OKEY

    ReplyDelete
  14. artikel anda sedikit tapi kaya manfaat, sangat berguna sekaliunruk saya

    ReplyDelete
  15. makasih tutorialnya gan, ta coba dulu.. smoga berhasil

    ReplyDelete
  16. setelah saya pake tapi kebapa jadi banyak duplikat meta tage Addressing the following may help your site's user experience and performance.
    Meta description Pages
    Duplicate meta descriptions 407
    Long meta descriptions 0
    Short meta descriptions 15
    Title tag Pages
    Missing title tags 0
    Duplicate title tags 375
    Long title tags

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. bro asal aku tak jumpa arahan struktur meta tag tamat tu ea?..meta seo end ada la..yang tu ker?harap bantu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam bro. bro pakai Thesis 1 or 2 ? yg ni untuk thesis 1 je. Thesis 2 siap2 ada dah.

      Delete
    2. version 2 da masuk kan ne?xperlu nak masukkan lagi?

      Delete
  19. owh untuk version 1 patut la cari tak jumpa

    ReplyDelete
  20. thanks gan bermanfaat...

    ReplyDelete

Spamming will report.