Thereaded Comment For Blogspot - Thesis features update

Thereaded comment for blogspot available? whoww, ya blogger features yang terbaru telah di update dan di  sini thesis for blogspot tidak ketinggalan update features tersebut.

Threaded Comment Blogger
Threaded Comment

Sebagaimana sedia maklum thereaded comment blogspot ini akan update sendirinya sekiranya kita menggunakan template designer dan default dari blogger. Tutorial avtifkan threaded comment bagi yang menggunakan template default blogspot, boleh saja ke link Engage with your readers through threaded commenting ini.

So bagaimana pula dengan pengguna template custom yang di download dari mana-mana designer? di sini ada tutorial agar blogger yang menggukan custom template (download dari designer) boleh menikmati threaded comment tersebut. Hanya 2 step !!.

Tutotial Thereaded Comment For Custom Template

Bagi yang telah pun download template ini atau template dari designer lain dan malas nak upload balik ke blog tersebut (seperti di atas), anda tiada pilihan lain melainkan edit sedikit coding. Ikuti tutorial di bawah.

Step 1

Dashboard blog dan klik Design > Edit HTML > Expand Widget Templates. Cari kod di bawah


<b:include data='post' name='post'/>
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;static_page&quot;'>
  <b:include data='post' name='comments'/>
</b:if>
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
  <b:include data='post' name='comments'/>
</b:if>

Gantikan kod di atas jadi seperti ini :-

<b:include data='post' name='post'/>
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;static_page&quot;'>
  <b:if cond='data:post.showThreadedComments'>
    <b:include data='post' name='threaded_comments'/>
  <b:else/>
    <b:include data='post' name='comments'/>
  </b:if>
</b:if>
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
  <b:if cond='data:post.showThreadedComments'>
    <b:include data='post' name='threaded_comments'/>
  <b:else/>
    <b:include data='post' name='comments'/>
  </b:if>
</b:if>
Preview dan save jika tiada kecacatan atau eror. Siap.

Step 2 (pengguna template thesis for blogspot sahaja)

Cari kod <b:include name='threaded_comment_css'/> . Anda akan dapati terdapat kod seperti di bawah :-

<h4>
      <b:if cond='data:post.numComments == 1'>
        1 <data:commentLabel/>:
      <b:else/>
        <data:post.numComments/> <data:commentLabelPlural/>:
      </b:if>
    </h4>
Tukar jadi seperti di bawah :-

<h4>{
        <b:if cond='data:post.numComments == 1'>
1 <data:commentLabel/>... read them below or <a href='#comment-form' rel='nofollow'>add one</a>
        <b:else/>
 <data:post.numComments/> <data:commentLabelPlural/>... read them below or <a href='#comment-form' rel='nofollow'>add one</a>
        </b:if>}
      </h4>
Maka selesai tutorial threaded comment for custom template blogger blogspot

{ 58 comments.. read them below or add one }

Shahrul Hasanal Shah Danial January 13, 2012
Threaded for blogspot testing ...
Shahrul Hasanal Shah Danial January 13, 2012
Threaded For Custom Template publish
google google January 13, 2012
Testing new thread ...
Shahrul Hasanal Shah Danial January 13, 2012
Thanks Aiman... All the best !!
Jomkongsistory aka Cerita Kedai Kopi Jomkongsistory aka Cerita Kedai Kopi January 13, 2012
wow!!.. best.. terbaik.. aku pun nak try la jugak.. best2..
Jomkongsistory aka Cerita Kedai Kopi Jomkongsistory aka Cerita Kedai Kopi January 13, 2012
bro.. cepatnya naik ranking alexa blog ni.. walaupun hanya untuk download templete.. jeles... hehe
Muaz Faris Muaz Faris January 13, 2012
wah, terbaik.. rugi plak rasa nye.. hik x3
Muaz Faris Muaz Faris January 13, 2012
dah smart dah ni.. cuba slack, tak boleh nak letak comluv. Kalo boleh, confirm nak tukar balik jadi camni semula..
M M'Rie R'Nie January 13, 2012
As Salam Tuan Tanah. Apa pasal tak dak respon pon button reply tu? puas dah den klik. tak dak gak respon. any idea about that problem? rasanya ruangan komen yg lama lg lawa kot. dia memang design cam tu jer erk? tak bleh buat design yg mcm sebelum ni?
Shahrul Hasanal Shah Danial January 13, 2012
Jomkongsistory aka Cerita Kedai Kopi : Try jgn x try bro hehe..

Muaz Faris : haha.. mesti ada nanti... cuma masa je menentukan :D
Shahrul Hasanal Shah Danial January 13, 2012
Haha entah bro. aku tak kisah pon pasal alexa tu. dia datang sendiri :D .. jgn jeles bro. pegang kata-kata "i can do" dgn jiwa yg luhur haha :D
Shahrul Hasanal Shah Danial January 13, 2012
Insyallah, skang dah threaded comment. Ntah kejap lg gravatar.com redirect or commentluv. Bagi la feedback dari blogger. Tak mustahil. Insyallah masa je menentukan :)
Shahrul Hasanal Shah Danial January 13, 2012
wslm bro..button respon dokek mano tuh? nanti aku try customize style threaded ni eik..
Sembang Cyber Sembang Cyber January 14, 2012
Tak dak hal bro. dah settle dah. ada a few code kena ubah sikit. tu jer. tapi code yg asal memang tak dak respon langsung. tak tau apa pasai.
Aiman Isa Aiman Isa January 15, 2012
blog baru aku 2 hari tu pun mencanak je haa alexa =.=''
Shahrul Hasanal Shah Danial January 15, 2012
Nice 1. Thanks respon gtau ye bro. aku dah fix. maaf gak eik ko terpaksa cari sulotion. wany now ok dah :D . nak threaded comment version blogger kena ikut cara di atas ni juga. xleh masukkan kod siap2 dalam file n sharing. jd x sama :D
Elih Japahar Elih Japahar January 15, 2012
Terbaik bro, mmg sesuai sgt dgn citarasa sy..cuma lama juga cek td sebab tak menjadi..rupanya kena tukar COMMENT FORM PLACEMENT tu kpd EMBEDDED BELOW POST...dah jadi dah :)
Shahrul Hasanal Shah Danial January 15, 2012
Oh ye bro.. kan aku ada bagi link buzz.blogger.com di atas. Sebab di situ ada suh setting embedded below post :D .... Thanks for u feedback bro. bnyk lg tips tuk template ni nnt.. skang busy lg :D
Love Hijau Love Hijau January 19, 2012
TQ,Shah, perkongsian ini amat bermakna, dah apply di blog, all 100% done, cuma belum bertukar kepada versi baru nie,banyak nak kena setting balik,anyway sungguh seronok tengok function reply di komen
Usemeplz Usemeplz January 31, 2012
Thanks for this tutorial! great work!
Satria Baja Hikam Satria Baja Hikam March 07, 2012
makasih infonya bang. sangat bermanfaat. ky rumusan fisika nih.hehe
Fauzi Blog Fauzi Blog March 07, 2012
work perfectly bro. thanks
Boyz_ed Boyz_ed March 13, 2012
TERBAIKK !!!!! Thank you bro ! Huh ! Jumap gk lastly . Thanx sngt !!!
MK Kimi MK Kimi March 27, 2012
salam.bro...aku guna intensedebate.kat homepage dia tak kuar jumlah komen.cmne ek? nak buang intensedebate ni cam syg plak...help please
MUSLIM MUSLIM April 01, 2012
saya sudah gunakan cara diatas tapi threaded commenting di blog saya tak berfungsi, mohon bantuan.
Ibnul Wardi Ibnul Wardi April 02, 2012
Salam...saya pun dah cuba cara di atas..ikut setiap flow kat ats tue..masalahnya keluar perkataan reply tapi bila klik tak ada apa yang kluar pun..camna ya ? mohon membantu...tq
MUSLIM MUSLIM April 03, 2012
Alhamdulillah threaded commenting di blog saya dah berfungsi.

Cara yang saya gunakan:

saya ganti dgn template default
kemudian saya copy javascript commentnya,
selepas tu saya paste javascript tadi ke thesisforblogspot
dan selanjutnya saya install lagi thesisforblogspot tempalate.

Silahkan berkunjung ke blog saya dan uji threaded commentnya :)
Khairul Asrol Khairul Asrol April 06, 2012
saya sudah ganti dengan template default tetapi di mana lokasi javascript commentnya ya MUSLIM? mohon bantuan ..
Shahrul Hasanal Shah Danial April 07, 2012
Nice 1. Mekaasih ya mas. Oiya. Jika sobat ada tutor untuk template thesisforblogspot, sobat biasa aja contact saya di facebook : saya akan publish postnya sobat disini sebagai penulis jemputan. Berserta backlinknya sob. Saya busy amat nih :D
Shahrul Hasanal Shah Danial April 07, 2012
wslm....Bro sebenarnya ianya berfungsi pada awalnya dgn step ini. Namun script tersebut tlh di ubah oleh google baru2 ini (kerap google ubah script threaded comment). anyway cuma ada 2 jalan :-

1. Bro ikut cara muslim dibawah untuk dapatkan threaded comment mcm blog ini tanpa sebarang masalah

2. Bropakai komen default yg saya buat masa mual2 upload template ini (xyah pakai thereaded comment : cun jg comment sala tu hehe)
Shahrul Hasanal Shah Danial April 07, 2012
Wslm bro : bro boleh kembali ke komen blogspot tanpa menghilangkan komen2 lama yg ada di intensedebate.

1. Download Full Xml Comment dari intensedebate

2. Import dari blogspot
MUSLIM MUSLIM April 08, 2012
Saudara Khairul Asrol: saya mohon maaf karena tak bisa jelaskan secara detail mengenai lokasi javascript commentnya, tapi saya ada upload di: http://www.box.com/s/7df13caddfb3af18456a

Semoga dapat membantu.

Saudara Shahrul Hasanal: saya ni baru saja belajar menggunakan blogspot, sehingga tak banyak yang saya tau. InsyaAllah jika nanti saya ada tutor untuk template Saudara ni, maka akan saya hubungi FB Saudara Shahrul.
sekedar wawasan sekedar wawasan April 10, 2012
langsung ane coba praktekkian ah...biar makin mantap nih buat komennya...thanks ya sob...hebat
mantap jaya mantap jaya April 18, 2012
thanks infonya sob,,,sangat bermanfaat sekali nih buat ane yg masih newbe
Ibnul Wardi Ibnul Wardi April 20, 2012
klau camtu bro...saya ikut jalan 1 ja la..nak wat cam bro muslim...saya tak reti
Iza Teratak Usang Iza Teratak Usang April 26, 2012
napa kat blog saya tak boleh nak klik reply?
Iza Teratak Usang Iza Teratak Usang April 26, 2012
butang padam ok je..code apa yang tertinggal ni..?
Iza Teratak Usang Iza Teratak Usang April 27, 2012
Dah berjaya buat menggunakan bantuan Saudara MUSLIM
Elih Japahar Elih Japahar June 23, 2012
Kenapa kat blog saya tidak boleh nak klik REPLY/BALAS ni?? mohon bantuan....
eddiefadhli eddiefadhli July 04, 2012
ye la., sy bukannya pandai sgt html ni :(
Fara Fara July 18, 2012
tak kuor pun button reply tu even dh copy paste dgn cemerlang
Fara Fara July 18, 2012
kene buat dua2 step ke atau bag pengguna template thesis ni, hanya buat step 2 sahaja??
nabbeh istiaqul nabbeh istiaqul November 13, 2012
iya bisa gan ., minta postingan buat widget populer post yang kayak miliknya kamu , aku pingin ,. haha
Noor Ikmal Noor Ikmal December 19, 2012
Assalam, kalau nak buat thereaded comment macam blog ini... cuba cari code yg ini < script defer='defer' expr:src='data:post.commentSrc' type='text/javascript'/ > ............ lepas itu ganti code yang berada dalam < script type='text/javascript' > ..... < /script > dengan code ini ............
Cik Tia Cik Tia December 23, 2012
kenapa saya tak dapat tekan button REPLY?
Jom Kenal Islam Jom Kenal Islam February 09, 2013
cuba tutorial ini di blog sy :) http://www.jomkenalislam.my/2013/02/reply-button-tidak-berfungsi-di-blogspot.html
Jom Kenal Islam Jom Kenal Islam February 09, 2013
cuba tutorial di blog sy jika button reply anda tak berfungsi.. :) http://www.jomkenalislam.my/2013/02/reply-button-tidak-berfungsi-di-blogspot.html
Berita Terbaru Berita Terbaru February 12, 2013
Thanks bantuan @Jom Kenal Islam
Ema Johari Ema Johari May 02, 2013
Salam...saya dah cuba banyak kali..tapi masih tak dapat..
Nury Ahmad Nury Ahmad March 25, 2015
main ke blog malaysia ah...(test commets tesis)