Thereaded Comment For Blogspot - Thesis features update

on 13 Jan 2012

Thereaded comment for blogspot available? whoww, ya blogger features yang terbaru telah di update dan di  sini thesis for blogspot tidak ketinggalan update features tersebut.


Sebagaimana sedia maklum thereaded comment blogspot ini akan update sendirinya sekiranya kita menggunakan template designer dan default dari blogger. Tutorial avtifkan threaded comment bagi yang menggunakan template default blogspot, boleh saja ke link Engage with your readers through threaded commenting ini.

So bagaimana pula dengan pengguna template custom yang di download dari mana-mana designer? di sini ada tutorial agar blogger yang menggukan custom template (download dari designer) boleh menikmati threaded comment tersebut. Hanya 2 step !!.

Tutotial Thereaded Comment For Custom Template

Bagi yang telah pun download template ini atau template dari designer lain dan malas nak upload balik ke blog tersebut (seperti di atas), anda tiada pilihan lain melainkan edit sedikit coding. Ikuti tutorial di bawah.

Step 1

Dashboard blog dan klik Design > Edit HTML > Expand Widget Templates. Cari kod di bawah


<b:include data='post' name='post'/>
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;static_page&quot;'>
  <b:include data='post' name='comments'/>
</b:if>
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
  <b:include data='post' name='comments'/>
</b:if>

Gantikan kod di atas jadi seperti ini :-

<b:include data='post' name='post'/>
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;static_page&quot;'>
  <b:if cond='data:post.showThreadedComments'>
    <b:include data='post' name='threaded_comments'/>
  <b:else/>
    <b:include data='post' name='comments'/>
  </b:if>
</b:if>
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
  <b:if cond='data:post.showThreadedComments'>
    <b:include data='post' name='threaded_comments'/>
  <b:else/>
    <b:include data='post' name='comments'/>
  </b:if>
</b:if>
Preview dan save jika tiada kecacatan atau eror. Siap.

Step 2 (pengguna template thesis for blogspot sahaja)

Cari kod <b:include name='threaded_comment_css'/> . Anda akan dapati terdapat kod seperti di bawah :-

<h4>
      <b:if cond='data:post.numComments == 1'>
        1 <data:commentLabel/>:
      <b:else/>
        <data:post.numComments/> <data:commentLabelPlural/>:
      </b:if>
    </h4>
Tukar jadi seperti di bawah :-

<h4>{
        <b:if cond='data:post.numComments == 1'>
1 <data:commentLabel/>... read them below or <a href='#comment-form' rel='nofollow'>add one</a>
        <b:else/>
 <data:post.numComments/> <data:commentLabelPlural/>... read them below or <a href='#comment-form' rel='nofollow'>add one</a>
        </b:if>}
      </h4>
Maka selesai tutorial threaded comment for custom template blogger blogspot
5

{ 56 comments... read them below or add one }

  1. Threaded for blogspot testing ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Threaded For Custom Template publish

      Delete
    2. wow!!.. best.. terbaik.. aku pun nak try la jugak.. best2..

      Delete
    3. wah, terbaik.. rugi plak rasa nye.. hik x3

      Delete
    4. Jomkongsistory aka Cerita Kedai Kopi : Try jgn x try bro hehe..

      Muaz Faris : haha.. mesti ada nanti... cuma masa je menentukan :D

      Delete
  2. bro.. cepatnya naik ranking alexa blog ni.. walaupun hanya untuk download templete.. jeles... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha entah bro. aku tak kisah pon pasal alexa tu. dia datang sendiri :D .. jgn jeles bro. pegang kata-kata "i can do" dgn jiwa yg luhur haha :D

      Delete
  3. dah smart dah ni.. cuba slack, tak boleh nak letak comluv. Kalo boleh, confirm nak tukar balik jadi camni semula..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah, skang dah threaded comment. Ntah kejap lg gravatar.com redirect or commentluv. Bagi la feedback dari blogger. Tak mustahil. Insyallah masa je menentukan :)

      Delete
    2. blog baru aku 2 hari tu pun mencanak je haa alexa =.=''

      Delete
  4. As Salam Tuan Tanah. Apa pasal tak dak respon pon button reply tu? puas dah den klik. tak dak gak respon. any idea about that problem? rasanya ruangan komen yg lama lg lawa kot. dia memang design cam tu jer erk? tak bleh buat design yg mcm sebelum ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm bro..button respon dokek mano tuh? nanti aku try customize style threaded ni eik..

      Delete
    2. Tak dak hal bro. dah settle dah. ada a few code kena ubah sikit. tu jer. tapi code yg asal memang tak dak respon langsung. tak tau apa pasai.

      Delete
    3. Nice 1. Thanks respon gtau ye bro. aku dah fix. maaf gak eik ko terpaksa cari sulotion. wany now ok dah :D . nak threaded comment version blogger kena ikut cara di atas ni juga. xleh masukkan kod siap2 dalam file n sharing. jd x sama :D

      Delete
  5. Terbaik bro, mmg sesuai sgt dgn citarasa sy..cuma lama juga cek td sebab tak menjadi..rupanya kena tukar COMMENT FORM PLACEMENT tu kpd EMBEDDED BELOW POST...dah jadi dah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ye bro.. kan aku ada bagi link buzz.blogger.com di atas. Sebab di situ ada suh setting embedded below post :D .... Thanks for u feedback bro. bnyk lg tips tuk template ni nnt.. skang busy lg :D

      Delete
  6. TQ,Shah, perkongsian ini amat bermakna, dah apply di blog, all 100% done, cuma belum bertukar kepada versi baru nie,banyak nak kena setting balik,anyway sungguh seronok tengok function reply di komen

    ReplyDelete
  7. Thanks for this tutorial! great work!

    ReplyDelete
  8. makasih infonya bang. sangat bermanfaat. ky rumusan fisika nih.hehe

    ReplyDelete
  9. work perfectly bro. thanks

    ReplyDelete
  10. TERBAIKK !!!!! Thank you bro ! Huh ! Jumap gk lastly . Thanx sngt !!!

    ReplyDelete
  11. salam.bro...aku guna intensedebate.kat homepage dia tak kuar jumlah komen.cmne ek? nak buang intensedebate ni cam syg plak...help please

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm bro : bro boleh kembali ke komen blogspot tanpa menghilangkan komen2 lama yg ada di intensedebate.

      1. Download Full Xml Comment dari intensedebate

      2. Import dari blogspot

      Delete
  12. saya sudah gunakan cara diatas tapi threaded commenting di blog saya tak berfungsi, mohon bantuan.

    ReplyDelete
  13. Salam...saya pun dah cuba cara di atas..ikut setiap flow kat ats tue..masalahnya keluar perkataan reply tapi bila klik tak ada apa yang kluar pun..camna ya ? mohon membantu...tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm....Bro sebenarnya ianya berfungsi pada awalnya dgn step ini. Namun script tersebut tlh di ubah oleh google baru2 ini (kerap google ubah script threaded comment). anyway cuma ada 2 jalan :-

      1. Bro ikut cara muslim dibawah untuk dapatkan threaded comment mcm blog ini tanpa sebarang masalah

      2. Bropakai komen default yg saya buat masa mual2 upload template ini (xyah pakai thereaded comment : cun jg comment sala tu hehe)

      Delete
    2. klau camtu bro...saya ikut jalan 1 ja la..nak wat cam bro muslim...saya tak reti

      Delete
  14. Alhamdulillah threaded commenting di blog saya dah berfungsi.

    Cara yang saya gunakan:

    saya ganti dgn template default
    kemudian saya copy javascript commentnya,
    selepas tu saya paste javascript tadi ke thesisforblogspot
    dan selanjutnya saya install lagi thesisforblogspot tempalate.

    Silahkan berkunjung ke blog saya dan uji threaded commentnya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya sudah ganti dengan template default tetapi di mana lokasi javascript commentnya ya MUSLIM? mohon bantuan ..

      Delete
    2. Nice 1. Mekaasih ya mas. Oiya. Jika sobat ada tutor untuk template thesisforblogspot, sobat biasa aja contact saya di facebook : saya akan publish postnya sobat disini sebagai penulis jemputan. Berserta backlinknya sob. Saya busy amat nih :D

      Delete
    3. Saudara Khairul Asrol: saya mohon maaf karena tak bisa jelaskan secara detail mengenai lokasi javascript commentnya, tapi saya ada upload di: http://www.box.com/s/7df13caddfb3af18456a

      Semoga dapat membantu.

      Saudara Shahrul Hasanal: saya ni baru saja belajar menggunakan blogspot, sehingga tak banyak yang saya tau. InsyaAllah jika nanti saya ada tutor untuk template Saudara ni, maka akan saya hubungi FB Saudara Shahrul.

      Delete
    4. cuba tutorial di blog sy jika button reply anda tak berfungsi.. :) http://www.jomkenalislam.my/2013/02/reply-button-tidak-berfungsi-di-blogspot.html

      Delete
  15. langsung ane coba praktekkian ah...biar makin mantap nih buat komennya...thanks ya sob...hebat

    ReplyDelete
  16. thanks infonya sob,,,sangat bermanfaat sekali nih buat ane yg masih newbe

    ReplyDelete
  17. Replies
    1. napa kat blog saya tak boleh nak klik reply?

      Delete
    2. butang padam ok je..code apa yang tertinggal ni..?

      Delete
    3. Dah berjaya buat menggunakan bantuan Saudara MUSLIM

      Delete
  18. Kenapa kat blog saya tidak boleh nak klik REPLY/BALAS ni?? mohon bantuan....

    ReplyDelete
  19. ye la., sy bukannya pandai sgt html ni :(

    ReplyDelete
  20. tak kuor pun button reply tu even dh copy paste dgn cemerlang

    ReplyDelete
    Replies
    1. kene buat dua2 step ke atau bag pengguna template thesis ni, hanya buat step 2 sahaja??

      Delete
    2. Assalam, kalau nak buat thereaded comment macam blog ini... cuba cari code yg ini < script defer='defer' expr:src='data:post.commentSrc' type='text/javascript'/ > ............ lepas itu ganti code yang berada dalam < script type='text/javascript' > ..... < /script > dengan code ini ............

      Delete
    3. Salam...saya dah cuba banyak kali..tapi masih tak dapat..

      Delete
  21. iya bisa gan ., minta postingan buat widget populer post yang kayak miliknya kamu , aku pingin ,. haha

    ReplyDelete
  22. kenapa saya tak dapat tekan button REPLY?

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba tutorial ini di blog sy :) http://www.jomkenalislam.my/2013/02/reply-button-tidak-berfungsi-di-blogspot.html

      Delete
    2. Thanks bantuan @Jom Kenal Islam

      Delete

Spamming will report.