Mengubah Menu Navigation TFBv2

Simple tutor untuk TFBv.2 khas buat pengguna-pengguna TFB. Tak kira pengguna lama mahupun baru. Ini merupakan tutor permintaan dari "New User of TFBv.2".

Macam biasalah, nak ubah apa-apa pun kena buat back up dulu ya. Macam mana nak buat back up tu. Sila bertanya sama Mr & Mrs Google yoo.

Mencari dan mengubah menu:

  • Biasalah, log in ke dahsboard > Template > Edit HTML > Proceed > Don't tick on Expand Widget Templates ya sahabat-sahabat sekalian.
  • Tekan "Ctrl + F" pada keyboard komputer anda. Cari word "HOME / TERM / DOWNLOAD / SUPPORT. Kalau tak jumpa tu. Cari jer code sebiji macam di bawah ni.
<div class='menuhorizontal'>
<ul id='menuhorizontal'>
<li><a expr:href='data:blog.homepageUrl' style='border-left:1px solid #cccccc;'>Home</a></li>
<li><a href='http://www.forblogger.net/2011/07/terma-dan-syarat.html' target='_blank'>TERM</a></li>
<li><a href='http://thesisforblogspot.blogspot.com/2011/11/thesis-for-blogspot-download.html'>DOWNLOAD</a></li>
<li><a href='https://www.facebook.com/groups/thesissupport/' target='_blank'>SUPPORT</a></li>

<a expr:href='data:blog.homepageUrl + &quot;feeds/posts/default&quot;' style='background-image: url(http://4.bp.blogspot.com/-Cjrjhse6Exc/T_YQ7dMaIpI/AAAAAAAACxg/3RqA3xoGSj0/s1600/subcribe%2Bthesis.gif); background-position: 100% 95%; background-repeat: no-repeat; color: #111111; display: block; font-family: georgia; font-size: 12px; padding: 7px 20px 0px 0px; text-align: right; text-decoration: none; text-transform: uppercase;'>SUBSCRIBE</a>

</ul>
</div>

Mengubah dan menambah menu:

  • Anda cuma perlu mengubah part yang berwarna merah tu jer. Yang lain-lain tu tak perlu diusik ya.
  • Kalau code di atas tu tak cukup untuk menu/page anda. Sila tambah code seperti dibawah ini 
<li><a href='link-page-or-menu' target='_blank'>MENU TITLE</a></li>

  • Sila paste code di atas ni betul-betul selepas barisan code dibawah ni
<li><a href='https://www.facebook.com/groups/thesissupport/' target='_blank'>SUPPORT</a></li>

{ 12 comments.. read them below or add one }

Fara Fara July 17, 2012
tuan yg budiman..di manakah saya nk dapatkan link utk tab TERM tu..adekah ia daripada PAGES yg telah saya create sendiri?
MRie RNie MRie RNie July 17, 2012
Wassalam, ya anda perlu ambil link berkenaan dari PAGES yang anda buat sendiri.
Fara Fara July 18, 2012
hmm..akan sy cuba..pening sebenarnya
Indonesia Indonesia July 19, 2012
Thanks for your good info :D
Fara Fara July 20, 2012
mudahnya nk buat ni..sikit tak pening kepala...terima kasih
husni husni July 25, 2012
mcm mana untuk letak page number untuk template ini
Anonymous Anonymous August 24, 2012
tuan bagaimana kalau nak tambah code agar menu itu menjadi drop down mone? tolong email kan code ke airell_airenna@yahoo.com
MRie RNie MRie RNie September 10, 2012
kalau nak tambah code agar jadi dropdown menu tu saya tak berapa pasti. tapi cara yang paling mudah adalah menggantikan code menu dengan code menu dropdown yang lain.
MRie RNie MRie RNie September 10, 2012
Page number? maksudnya apa?
Joe Falcon Joe Falcon November 21, 2012
bagaimana code menu dropdown yang saya dapat
Al Hilm Al Hilm January 05, 2014
Salam, sye still xjumpa bgaimana hendak mngubahnya... boleh ajarkan skit?