Mengubah Menu Navigation TFBv2

on 17 Jul 2012

Simple tutor untuk TFBv.2 khas buat pengguna-pengguna TFB. Tak kira pengguna lama mahupun baru. Ini merupakan tutor permintaan dari "New User of TFBv.2".

Macam biasalah, nak ubah apa-apa pun kena buat back up dulu ya. Macam mana nak buat back up tu. Sila bertanya sama Mr & Mrs Google yoo.

Mencari dan mengubah menu:

  • Biasalah, log in ke dahsboard > Template > Edit HTML > Proceed > Don't tick on Expand Widget Templates ya sahabat-sahabat sekalian.
  • Tekan "Ctrl + F" pada keyboard komputer anda. Cari word "HOME / TERM / DOWNLOAD / SUPPORT. Kalau tak jumpa tu. Cari jer code sebiji macam di bawah ni.
<div class='menuhorizontal'>
<ul id='menuhorizontal'>
<li><a expr:href='data:blog.homepageUrl' style='border-left:1px solid #cccccc;'>Home</a></li>
<li><a href='http://www.forblogger.net/2011/07/terma-dan-syarat.html' target='_blank'>TERM</a></li>
<li><a href='http://thesisforblogspot.blogspot.com/2011/11/thesis-for-blogspot-download.html'>DOWNLOAD</a></li>
<li><a href='https://www.facebook.com/groups/thesissupport/' target='_blank'>SUPPORT</a></li>

<a expr:href='data:blog.homepageUrl + &quot;feeds/posts/default&quot;' style='background-image: url(http://4.bp.blogspot.com/-Cjrjhse6Exc/T_YQ7dMaIpI/AAAAAAAACxg/3RqA3xoGSj0/s1600/subcribe%2Bthesis.gif); background-position: 100% 95%; background-repeat: no-repeat; color: #111111; display: block; font-family: georgia; font-size: 12px; padding: 7px 20px 0px 0px; text-align: right; text-decoration: none; text-transform: uppercase;'>SUBSCRIBE</a>

</ul>
</div>

Mengubah dan menambah menu:

  • Anda cuma perlu mengubah part yang berwarna merah tu jer. Yang lain-lain tu tak perlu diusik ya.
  • Kalau code di atas tu tak cukup untuk menu/page anda. Sila tambah code seperti dibawah ini 
<li><a href='link-page-or-menu' target='_blank'>MENU TITLE</a></li>

  • Sila paste code di atas ni betul-betul selepas barisan code dibawah ni
<li><a href='https://www.facebook.com/groups/thesissupport/' target='_blank'>SUPPORT</a></li>
5

{ 12 comments... read them below or add one }

  1. tuan yg budiman..di manakah saya nk dapatkan link utk tab TERM tu..adekah ia daripada PAGES yg telah saya create sendiri?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam, ya anda perlu ambil link berkenaan dari PAGES yang anda buat sendiri.

      Delete
    2. hmm..akan sy cuba..pening sebenarnya

      Delete
    3. mudahnya nk buat ni..sikit tak pening kepala...terima kasih

      Delete
  2. Thanks for your good info :D

    ReplyDelete
  3. mcm mana untuk letak page number untuk template ini

    ReplyDelete
  4. tuan bagaimana kalau nak tambah code agar menu itu menjadi drop down mone? tolong email kan code ke airell_airenna@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nak tambah code agar jadi dropdown menu tu saya tak berapa pasti. tapi cara yang paling mudah adalah menggantikan code menu dengan code menu dropdown yang lain.

      Delete
    2. bagaimana code menu dropdown yang saya dapat

      Delete
  5. Salam, sye still xjumpa bgaimana hendak mngubahnya... boleh ajarkan skit?

    ReplyDelete

Spamming will report.