Pasang Widget Social Compact

Perasan tidak widget social pada sidebar blog ini? ianya dalam satu box kecil namun dimuatkan banyak akaun social yang boleh di masukkan di situ, malah siap ada button like fanpage, google plus 1 dan button follow twitter dalam satu box sahaja. Kecil dan compact bukan? Ini akan menjadikan blog anda kemas dan tidak menggunakan banyak ruang untuk tujuan yang sama. Sebenarnya ianya saya ambil tutorial lengkapnya dari blogginglife (kena bermain kod CSS pada template dan HTML pada sidebar).

Pasang Widget Social Compact

Anyway untuk yang download template thesis for blogspot ini, usah risau sebab anda perlu copy code saya berikan sahaja kemudian save. Maka anda dapat widget tersebut tanpa bermain CSS. Senang cerita ikuti step mudah di bawah .


Arahan


  • Ambil dan copy code di link [Code Widget Social] ini.
  • Gantikan beberapa kod button dan url laman social anda. Sekiranya ada pertanyaan mana nak dapat code sila berinteraksi dengan saya di bahagian komen.
  • Masukkan code di atas, dari Design > Page Elements > Add a Gadget > HTML dan save.
  • Siap satu box yang simple kecil dan compact bagi tujuan kekemasan juga jimat ruang.

{ 15 comments.. read them below or add one }

Mohd Isa Mohd Isa November 20, 2011
aku test pasang tak leh pun, sedihnya..
Shah Blogger Profile Test Shah Blogger Profile Test November 20, 2011
Sorry bro.. ada mistake sket tadi. try balik :D
Unknown Unknown January 08, 2012
mcm mana pula nak buat kotak komen mcm dlm blog forblogger tu.. ada tutorial x.. hehe
Elih Japahar Elih Japahar January 15, 2012
Thank u very much bro..macam mana nak masukkan facebook send button pulak? dah try tapi tak ada dlm bentuk iframe..
Shah Blogger Profile Test Shah Blogger Profile Test January 15, 2012
Bro kotak komen tu dari intensedebate, dia pop up . Sebenarnya banyak keburukan jg kotak komen tu. Sbb dia cuma menumpang..dia tutup komen asal blogspot. Ni kekurangan kotak komen intensedebate

1. Bila kita nk tukar kepada komen biasa or lain spt discus or etc. kita akan hilang semua komen yg ada di intensedebate..

2. Bila org online blog kita guna mobile, kotak komen tu xkan nampak. Just nampak kotak komen blogspot. So kita yg online guna komputer/pc nmpk pon org tu ada komen..Sbb kita leh nmpk komen dari intensedebate..

3. Blogger saban hari makin upgrade komen...

rasa nyesal pon ada pakai komen tu. tp nak buang kotak komen tu dah bnyk komen syg lak... :D
Shah Blogger Profile Test Shah Blogger Profile Test January 15, 2012
Bro nk masukkan send button dalam entri ke combine dalam widget ni?? boleh bg link fb send button widget tu....nnt kalo aku free sket aku try custimize. tp x janji cepat la sbb skang tgh busy :D . but i will
Fakhruddin Fakhruddin February 04, 2012
Recommend On +1 tu untuk apa...xleh nak klik pun...
Shah Blogger Profile Test Shah Blogger Profile Test February 04, 2012
Tu just button click plus 1.. memberi value dalam google webmaster... tp boleh share kalo halakan cosur lama kat button tu pop up untuk share (KALO MMG DAH ADA ACCOUNT GOOGLE PLUS N SIGN IN MMG DIRECT JE TU)... boleh je bro. baru je klik ;)
Iza Iza April 24, 2012
Assalam..
Ok, dah siap.
Fara Fara July 18, 2012
salam tuan,
antara link yg kene ubah ialah utk folo twiter, profile google.
ke semua yg ade link tu kene ubah?
laku ,com belanja murah dan aman laku ,com belanja murah dan aman August 10, 2012
terimakasih sekali,postingnya bermanfaat
nimosy nimosy May 01, 2013
Terima kasih tuan. memang terbaik
Azzahairi Sulaiman Azzahairi Sulaiman November 14, 2013
This comment has been removed by the author.
Al Hilm Al Hilm January 15, 2014
nak insert coding nie start dari mne? bgi clue skit... sbb cari bhgian Design xjumpa... huhuhu... Ctrl+f pstu taip ape?